środa, 14 grudnia 2016

Naleśniki z farszem pieczarkowo- szpinakowym

Tak mnie dzisiaj naszło na naleśniki z farszem pieczarkowo - szpinakowym. Rano dziecko jadło je z dżemem truskawkowym i zostały mi 4 sztuki suchych naleśników. Postanowiłam więc przygotować ten farsz i kolacja na ciepło gotowa.


Składniki na ciasto naleśnikowe:
1/2 litra mleka
1 jajko
mąka pszenna (ponad szklankę)
szczypta soli
olej

Farsz
10 średniej wielkości pieczarek
1 szklanka mrożonego szpinaku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
smalec

Dodatkowo:
ser żółty
zioła prowansalskie

Przygotowanie farszu:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w drobną kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości smalcu. Dodajemy pieczarki starte na jarzynowej tartce i pokrojony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 15 minut. Gotowy farsz studzimy. Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierchu posypujemy startym serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp.+ 180 st.C ok. 10 minut (aż ser się zrumieni)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz