sobota, 26 marca 2016

Szynka wolno gotowana/ Wędlina z szynki gotowanej

Szynka gotowana to przepis na pyszną domową wędlinę, idealną na święta, urodziny czy też inne okazje. Przepis ten nie jest czasochłonny, wręcz nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych.


Składniki:
szynka kulka
4 płaskie łyżeczki peklosoli
5 łyżeczek zwykłej soli
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziarenek gorczycy
5 liści laurowych
4 ząbki czosnku
garść majeranku

Wykonanie:
Szynkę wkładamy do specjalnej siatki lub mocno owijamy sznurkiem, najlepiej spożywczym.
Szynkę zalewamy zimną wodą, aby była cała przykryta. Dodajemy wszystkie przyprawy. Zagotowujemy. Jak woda zacznie się gotować, gaz przykręcamy do minimum o gotujemy 10 minut. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i garnek z zawartością odstawiamy do lodówki. Następnego dnia czynność powtarzamy. Zagotowujemy wodę, następnie na najmniejszym gazie gotujemy przez 10 minut. Po wystudzeniu, czekamy ok. 6 godzin. Wędlina z szynki jest gotowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz