sobota, 26 marca 2016

Babka marmurkowa


To moja propozycja babki wielkanocnej. Smaczna i prosta w wykonaniu. Nie tylko wygląda apetycznie, ale i smakuje. To moja propozycja babki marmurowej.



Składniki:
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
200 gram masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy

Dodatkowo:
tabliczka białej lub karmelowej czekolady
1/5 szklanki kremówki
gotowe kwiatki do ozdoby

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodawać powoli obie mąki z proszkiem do pieczenia, cukier  wanilinowy oraz roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Gotową masę podzielić na dwie równe porcje i do jednej z nich dodać kakao. Do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki wlewamy na przemian masę jasną i ciemną. Pieczemy ok. 45 minut w temp. + 180 st.C. Patyczkiem sprawdzamy czy babka się upiekła.

Polewa
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy kremówkę i dokładnie mieszamy. Gotową masą czekoladową smarujemy babkę. Ozdabiamy. Smacznego :)







1 komentarz:

  1. piękna babeczka :) wygląda smakowicie :)
    naszlakusmaku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń