środa, 3 lutego 2016

Oponki serowe

Oponki serowe kojarzą mi się z dzieciństwem, jak robiła je moja mama. Są przepyszne, dlatego też postanowiłam przygotować je na Tłusty Czwartek. Polecam, ponieważ ich wykonanie jest proste i szybkie.


Składniki:
250 gram mąki pszennej
250 gram sera białego półtłustego
50 gram cukru
2 żółtka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki octu
120 ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania



Wykonanie:
Składniki wykładamy na deskę i zagniatamy do uzyskania do jednolitej masy. Gotową masę dzielimy na pół. Ciasto wałkujemy na grubość 1/5 cm. Podsypujemy mąką, aby nie przywarło do deski. Wkrawamy szklanką kółka, następnie otwory kieliszkiem.

W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Jak będzie mocno rozgrzany smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik. Jak ostygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz