poniedziałek, 29 lutego 2016

Kotlety rybne


Jak kiedyś wspominałam ryby często goszczą w moim domu. Są bardzo zdrowe i smaczne. Można je podawać na wiele sposobów. Tym razem zamiast tradycyjnego fileta przygotowałam kotleciki rybne z pokrojonych w kostkę filetów mintaja. Plusem takich kotletów są wyczuwalne kawałki ryby, a nie masa rybna w zmielonym farszu. Wyszły wyjątkowo smaczne, więc polecam ich przygotowanie.


Składniki:
500 gram mrożonej ryby (u mnie jest to mintaj)
1 jajko
1 mała cebula
3 czubate łyżki bułki tartej
2-3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
sól, pieprz

Do smażenia:
olej

Rybę rozmrażamy. Kroimy na drobną kostkę i w garści ściskamy, aby odsączyć wodę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kulki i lekko spłaszczamy. Obtaczamy każdy kotlecik w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz