czwartek, 7 stycznia 2016

Krem kakaowy do tortu

Do wykonania tego kremu nakłoniło mnie przygotowanie tortu dla 14-letniego syna znajomej. Przepis znalazłam na blogu cafeamaretto.



Składniki:
2 jajka
2 żółtka
8 łyżek cukru
1,5 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki kakao
300g masła

Wykonanie:
Jajka z żółtkami i cukrem ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajemy mąkę. W 1/2 szklanki zimnego mleka rozrabiamy kakao. Pozostałą część mleka podgrzewamy do 80 st.C. Do gorącego mleka dodajemy zimne mleko z kakaem i dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Masę mleczną wlewamy cienkim strumieniem do  masy jajecznej i całość mieszamy. Całość podgrzewamy na małym gazie do zgęstnienia. Następnie odstawiamy do ostudzenia (co jakiś czas mieszamy,aby nie utworzył się kożuch).
Jak masa ostygnie ucieramy z miękkim masłem do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy biszkopt.
Taki krem idealnie nadaje się do szprycowania różnych ozdób.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz