poniedziałek, 4 stycznia 2016

Babeczki kokosowe z bitą śmietaną

Babeczki kokosowe powstały z chęci zrobienia słodkiego podarunku dla moich dobrych znajomych. Nie wypada pojawić się z "pustymi" rękoma, upiekłam więc kokosowe babeczki. Przepis znalazłam w książce pt. "Encyklopedia kulinarna ciasta" i wzięłam się do pracy. Wykonanie proste, efekt pyszny.


Składniki:
20 dag mąki pszennej
2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
25 dag masła
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka mleka

Bita śmietana:
1 duża śmietana 36 %
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie babeczek:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cukier puder, masło, jajko, mleko. Zagniatamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na 4 mm. Wycinamy kółeczka i wykładamy foremki (metalowe trzeba wysmarować margaryną, silikonowych nie trzeba smarować - ciasto nie przyklei się). Widelcem nakłuwamy spody. Pieczemy w temperaturze 180 st.C  przez 15 minut na złoty kolor. Następnie studzimy.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do uzyskania właściwej konsystencji. Szprycujemy do babeczek i posypujemy wiórkami z czekolady. Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz