czwartek, 3 grudnia 2015

Bananowe babeczki / Ciasto bananowe

Prosty przepis na bananowe babeczki. Smaczne i wilgotne ciasto idealnie nadaje się jako słodki dodatek do  kawy i herbaty. Z przepisu wychodzi około 15 - 17 babeczek.

Składniki:
2 jajka
150 gram brązowego cukru
125 gram masła
300 gram bananów
150 gram pszennej mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny

Polewa
tabliczka białej czekolady
1/4 szklanki kremówki

ozdoby do posypania

Wykonanie:
Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy cukier i nadal  ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, sodę, sól, masło i sok z cytryny. Na koniec dodajemy zgniecione widelcem banany (ja rozgniotłam je dość mocno, aby uzyskać w  miarę jednolitą masę) i mieszamy. Do foremek wlewamy masę do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 30 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły.

Polewa:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (garnek z podzieloną na kawałki czekoladą wkładamy do drugiego garnka z gorącą wodą i cały czas gotujemy na małym gazie)). Dodajemy kremówkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Smarujemy ostygnięte babeczki i ozdabiamy. Smacznego :)

Zapraszam do pozostawienia komentarza. Dziękuję


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz