czwartek, 19 listopada 2015

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z serem żółtym


Jeśli masz w domu zalegające duże pieczarki, polecam ich przygotowanie z farszem.

Składniki:
kilka dużych pieczarek (ok. 10 sztuk)
1/2 małej cebuli
200 gram mięso mielone wieprzowe
100  gram sera żółtego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania


Przygotowanie farszu:
Z pieczarek "wyrywamy" nóżki. Kroimy w kostkę, cebulę również. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Faszerujemy pieczarki  dość ściśle, aby uzyskać kształt kulki. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w temperaturze 170 st.C przez 60 minut. Gotowe posypujemy pokrojoną natką pietruszki i szybko zjadamy, póki ciepłe. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz