sobota, 7 listopada 2015

Pieczarki w jajku ze szczypiorkiem

Jajecznica to najprostszy sposób na szybkie, ciepłe śniadanie bądź kolację. Proponuję tym razem jej przygotowanie ze smacznymi pieczarkami. Myślę, że ciekawy sposób podania prostego dania, urozmaica je i smakuje.

Składniki: (1 porcja)
1 jajko
kilka pieczarek
1 mała cebulka
smalec
szczypiorek
sól, pieprz

Wykonanie
Cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojone w cienkie półplasterki pieczarki. Solimy i lekko pieprzymy. Podsmażamy, aż pieczarki lekko się zarumienią. Jajko mieszamy w naczyniu ze szczypiorkiem. W foremce silikonowej układamy masę pieczarkową i zalewamy jajkiem. Smażymy pod przykryciem na małym gazie. Następnie obracamy (ja użyłam drugiej patelni - trzeba to zrobić dość szybko). Podajemy. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz