sobota, 24 października 2015

Królik w sosie pieczarkowo-śmietanowym

To moja inauguracja królika. W moim domu króluje kurczak lub wieprzowina. Tym razem mój mąż zdobył królika z dobrego źródła. No i nadszedł czas na jego podanie. Na wykonanie obiadu wykorzystałam jego część, czyli 2  nogi przednie. Oto przepis.

Składniki:
2 przednie nogi z królika
30 dag pieczarek
2 łyżki masła i 1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
1 gałązka świeżego rozmarynu




Wykonanie:
Nogi królika nacieramy pokrojonym czosnkiem, solimy i pieprzymy.  Odstawiamy na ok. 15 minut.
Na patelni topimy masło i dodajemy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w ósemki cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Później dodajemy pokrojone na połówki pieczarki. Przykrywamy na chwilkę pokrywką, aż pieczarki puszczą wodę. Dolewamy  1 szklankę wody i gałązkę rozmarynu. Dodajemy królika i gotujemy ok. 50-60 minut. Wyjmujemy mięso. Do sosu dodajemy śmietanę. Cały czas gotujemy, aż sos się zredukuje (można dodać 1 łyżeczkę mąki, aby zgęstniał). Królika można lekko podpiec w piecu, ale nie jest to konieczne. Mięso podajemy z ulubionymi dodatki i polewamy sosem. Można dodać pokrojoną natkę pietruszki. Smacznego.
Z góry dziękuję za zostawione komentarze



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz