środa, 12 sierpnia 2015

Zapiekanka ziemniaczana z warzywamy i wędzonym kurczakiem

Lubię zapiekanki pod różnymi postaciami. Tym razem podaję przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Dużo warzyw z dodatkiem wędzonego kurczaka zapieczone z serem żółtym i ziołami prowansalskimi - to coś dla smakoszy ziemniaków.

Składniki:
5 kartofli średniej wielkości ugotowanych na półmiękko
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 cebula
1 pomidor
kilka pieczarek (ilość wedle uznania)
1 wędzona noga z kurczaka
ser żółty
zioła prowansalskie

Dodatkowo:
1 jajko
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz

Ugotowane kartofle kroimy na plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy na płaskiej łyżce smalcu. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Papryki kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Na koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki, farsz pieczarkowo-paprykowy, kurczak wędzony. Na wierzchu polewamy wymieszaną śmietaną z jajkiem z solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w temp. 170*C ok. 30 minut. Smacznego



1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawa zapiekanka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń