niedziela, 30 sierpnia 2015

Sałatka z wędzonej ryby

Pomysł na sałatkę z ryby wędzonej powstał dzięki wakacjom nad morzem i tamtejszym zdobyczom. Nie był to czas na świeże ryby, stąd też zaopatrzyłem się w kilka gatunków wędzonych. Do tej sałatki można wykorzystać każdą wędzoną rybę. Ja wykorzystałem karmazyna.



Składniki:
opakowanie sałat (rukola, cykoria)
1 papryka czerwona
2 ogórki zielone
wędzona ryba (karmazyn, ale może być inna)
koperek

Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Rybę dzielimy na kawałki. Koperek kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski.  

Sos:
1/2 szklanki oliwy
1 łyżka musztardy
1/3 łyżeczki octu balsamicznego
sól, pieprz
sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki)
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy delikatnie. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz