poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Ogórki kiszone na zimę

Sierpień to dobry czas na przygotowanie przetworów na zimę. Tym razem nadszedł czas na kiszenie ogórków. W moim domu ogórki kiszone są bardzo lubiane, więc mam ich zapas w piwnicy odpowiedni. Przepis mam od mojej sąsiadki Ania, która prowadzi blog kuchnia pachnąca bzem. Dodałam tylko liść dębu, który podobno służy temu, aby ogórki kiszone były twarde. Oprócz tego warto mieć ogórki naprawdę ze sprawdzonego źródła, aby nie były zbyt dużo nawożone.




Składniki:
ogórki
koper
chrzan
czosnek
sól kamienna niejodowana
wrząca woda
liść dębu
WYKONANIE
We wrzątku rozpuszczamy sól (na jeden litr wody przypada jedna łyżka stołowa soli). Następnie odstawiamy naszą solankę do ostudzenia. Słoiki wyparzamy. Do każdego wkładamy garść kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu (około 3 cm), liść dębu. Następnie wkładamy ogórki, układamy dość ciasno. Zalewamy przygotowaną solanką tak, aby całkowicie przykrywała ogórki. Zakręcamy słoiki i odstawiamy do chłodnego miejsca, aby powoli kisły. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz