piątek, 15 maja 2015

Łosoś wędzony w roladzie naleśnikowej

Uwielbiam ryby pod każdą postacią. Tym razem na moim stole zagościł łosoś wędzony. Postanowiłam przygotować go pod postacią rolady. Ogórek zielony świetnie połączył się z wyrazistym smakiem tegoż łososia. Powstała przekąska w postaci tzw. kęsów na raz do buzi :) Zapraszam do zobaczenia przepisu.



Naleśniki:
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1/4 litra mleka
1 jajko
mąka pszenna 
szczypta soli
olej do smażenia
 
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko. dodajemy sól i mąkę. Ciasto musi być gęstości jogurtu pitnego. Smażymy na naleśnikowej patelni wysmarowanej oliwą na złoty kolor. Studzimy

Składniki na farsz:
serek śmietankowy
łosoś wędzony
ogórek zielony (najlepiej szklarniowy, ze względu na długość)

Gotowe naleśniki smarujemy najpierw serkiem śmietankowym. Następnie układamy plastry łososia wędzonego. Na koniec kładziemy pasek ogórka zielonego (kroimy go wzdłuż na cienkie paski). Ogórek zielony musi znaleźć się na początku naleśnika, aby po jego zwinięciu był w samym środku farszu. Zwijamy ściśle. Gotowe naleśniki kroimy po ukosie na ok. 1,5 - 2 cm plastry. Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz