poniedziałek, 11 maja 2015

Marchewka karmelizowana w miodzie

Marchewka to jeden ze smaczniejszych warzyw. Zastosowane w kuchni ma szerokie.  Przygotowując dziś obiad przygotowałem je w innej odsłonie. Wyszły bardzo smaczne - chrupiące i słodkie od karmelu uzyskanego z miodu.


Składniki:
5 cienkich marchwi
2 łyżki stołowe miodu
50 gram masła
sól, pieprz

Marchewkę obrać i pokroić na ok. 4-5 cm kawałki. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować około 7-8  minut.Następnie marchewkę odcedzić. W  drugim rondelku roztopić masło i wrzucić marchewkę, obsmażyć przez 3-4 minuty, po czym dodać miód. Zmniejszamy gaz i co jakiś czas mieszamy. Czekamy, aż marchewki się zeszklą. Im dłuższy czas smażenia w miodzie, tym bardziej marchewki są skarmelizowane. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz