niedziela, 31 maja 2015

Deser owocowy z bitą śmietaną i galaretką

Desery na bazie bitej śmietany z dodatkami są według mnie najsmaczniejsze. Wykonanie bardzo łatwe i deser gotowy. Dosłownie z kilku składników można wyczarować naprawdę coś pysznego.



Składniki:
300 ml śmietany kremówki 30 %
1 łyżka glukozy (lub śmietan fix)
2 łyżki cukru pudru
1 paczka ciasteczek zbożowych
2 galaretki (chodzi dwa różne kolory - przygotowujemy w połowie porcji wody, jaka jest na opakowaniu)
mango
borówki amerykańskie
czekolada

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem kilka minut na szybkich obrotach. Dodajemy glukozę (śmietan fix) i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasteczka kruszymy na małe kawałeczki. Galaretki kroimy w kostkę. Z mango drylujemy kuleczki specjalną " łyżką". W pucharkach układamy warstwy. Na spód pokruszone ciasteczka, łyżka śmietany, galaretki, mango, bita śmietana, galaretki, mango, borówki. Na wierzchu posypujemy wiórkami z czekolady. Odstawiamy do lodówki,aby stężało. Smacznego.




1 komentarz:

  1. WITAM,

    Zapraszam do uczestnictwa w konkursie kulinarnym!- KUCHNIA W KLIMACIE PRL-u
    Do wygrania wiele atrakcyjnych nagród!

    Więcej na;

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    OdpowiedzUsuń