sobota, 2 maja 2015

Chutney z jabłek i żurawiny


Pomysł na chutney zrodził się w mojej głowie po otrzymaniu od znajomych kilku kilogramów jabłek. Co tu zrobić, aby ich nie zmarnować? Poszperałam w google i oto powstał chutney z jabłek i żurawiny. To świetny dodatek do różnych mięs i serów, nawet grilowanych warzyw. Przepis znalazłam na blogu gotujębo, jednak zmodyfikowałam go do własnych potrzeb.


Składniki:
2 kg jabłek (gatunek dość słodki i twardy)
20 dkg żurawiny suszonej
2 duże czerwone cebule
1 1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
150 ml octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
słoiki

Jabłka kroimy w kostkę różnej wielkości, cebulę w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gdy chutney zacznie się gotować, zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy ok. 50-60 minut - mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarło. Powstanie kleista mas z kawałkami jabłek. Słoiki wyparzamy i wkładamy do nich gotowy chutney. Następnie mocno zakręcamy i zagotowujemy w wodzie ok. 10 minut (ewentualnie w piekarniku w temp. 180 st.C). Odwracamy do góry dnem. Jak ostygną odkładamy w chłodne, ciemne miejsce. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz