piątek, 3 kwietnia 2015

Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną

Pasztet robiłam wielokrotnie. Tym razem postanowiłam dodać do przepisu żurawinę. Pasztet wyszedł wyjątkowo dobry z nutą słodyczy.



Składniki:
30 dag wątróbki z kurczaka
40 dag łopatki wieprzowej
30 dag brzuszka
1/2 kg mięsa z kurczaka (pierś z kurczaka, udko - ja wykorzystałam mięso wcześniej ugotowane i zamrożone)
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
2 cebule
3 jajka
2-3 liście laurowe
3-4 ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
sól
1 gałka muszkatołowa
2 garście suszonej żurawiny
ok. 150 ml wywaru z gotowanej wieprzowiny z warzywami

Potrzebne będą 2 foremki prostokątne, wysmarowane margaryną i obsypane bułką tartą.

Wykonanie:
Wątróbkę dusimy na patelni z cebulą. Doprawiamy solą. We wrzątku gotujemy pokrojoną w kawałki łopatkę i brzuch (dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach). Dodajemy marchewki, pietruszki i seler. Doprawiamy solą. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie mięso wieprzowe i warzywa wyjmujemy z wywaru. Do dużego naczynia wkładamy ostygnięte ugotowane mięso wieprzowe, warzywa, wątróbkę z cebulą i rozmrożone mięso z kurczaka. Dodajemy startą gałkę muszkatołową, jajka, żurawinę. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 1 godziny 1 temp. 180 st.C




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz