sobota, 25 kwietnia 2015

Kalafior w panierce

Zwykle kalafior w moim domu jest podawany w wersji gotowanej okraszony bułką tartą z masłem. Tym razem postanowiłam przyrządzić go w innej wersji - na chrupiąco. Mało zdrowe, ale smaczne. Raz nie zawsze.



Składniki
Kalafior

Do panierki:
mąka pszenna
2-3 jajka
bułka tarta

Dodatkowo:
cukier  i ocet do smaku
olej do smażenia

Kalafior dzielimy na różyczki. Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu i 1 łyżeczki cukru. Następnie kalafior wyjmujemy z wody.
Czas na panierowanie.
Najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron, aż zrumieni się na złoto. Odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego.


3 komentarze:

  1. Fajny pomysł. Uwielbiam warzywa i często szukam sposobów na urozmaicenie ich podawania. Ostatnio mam szał na robienie frytek z wszystkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego jeszcze nie jadłam, ale musi być znakomity :)

    OdpowiedzUsuń