wtorek, 14 kwietnia 2015

Domowy kisiel jagodowy

Taki kisiel oprócz tego, że jest smaczny, to również jest idealnym lekarstwem przy leczeniu biegunki. I jest zdecydowanie zdrowszy od tych kupnych. Podpatrzyłam ten przepis na blogu Tomek gotuje. W tej chwili nie ma jagód w lesie, więc skorzystałam z zapasów mojej spiżarni. Tak naprawdę można wykorzystać wiele owoców, które lubimy jeść, chociażby kiwi, truskawki i inne.

Składniki: (1 porcja)
- Słoik ok. 200 ml wekowanych jagód (ewentualnie 1 szklanka świeżych jagód uduszona w garnku 1/2 szklanki wody i 1 łyżką cukru - ilość cukru tak naprawdę zależy od tego, jak słodki kisiel lubimy)
-1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej). Jeśli kisiel ma być bardziej gęsty, można dodać więcej mąki.

Jagody ze słoika zagotowujemy. W 1/4 szklanki wody zimnej rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Jak wywar jagodowy zacznie wrzeć dodajemy wodę z mąką i mieszamy. Gdy kisiel zacznie bulgotać, zdejmujemy z ognia. Przelewamy do salaterek. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego



2 komentarze:

  1. kompletnie niezrozumiałe jest dla mnie kupowanie takich deserów w proszku, jeśli domowa wersja jest lepsza, zdrowsza, smaczniejsza i równie prosta do zrobienia! kisiel świetny!

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy kisiel to prawdziwy rarytas :)

    OdpowiedzUsuń