wtorek, 10 marca 2015

Mięso suszone polędwiczka schab łopatka

Zrobienie wędliny domowej suszonej nie jest z naszej strony pracochłonne - wymaga tylko kilku dni, aby mięso przeszło smakami przypraw i wymaga ciepła podczas suszenia. I jak trochę cierpliwie poczekamy mamy świetną wędlinkę do delektowania się. Moim zdaniem będzie smakować również zaproszonym gościom. Idealna na stół świąteczny, jak i przyjęcie urodzinowe.


Potrzebne
Mięso
cukier
sól morska (peklosól)
przyprawy: zioła prowansalskie, majeranek, rozmaryn, kolendra

Polędwica wieprzowa suszona

Łopatka suszona


Schab suszony


Wykonanie:
Mięso dokładnie  myjemy (ze schabu usuwamy powięzi) i dobrze obtaczamy w sporej ilości cukru - odstawiamy na dobę do lodówki. W tym czasie mięso puści wodę, którą wylewamy.


Następnie obtaczamy w soli morskiej (lub w peklosoli w stosunku: 3 części peklosoli i 7 części soli morskiej) i znowu na dobę odstawiamy do lodówki.


Następnie mięso trzeba opłukać i osuszyć. Obtoczyć w przyprawach (zioła prowansalskie, majeranek, kolendra, rozmaryn i inne, w zależności jakie lubimy). Przyprawione mięso wkładamy do pończochy i wieszamy na ciepłym kaloryferze. Suszymy:
polędwiczkę - 2 dni
łopatkę i schab - 3 dni
SMACZNEGO




1 komentarz: