środa, 4 marca 2015

Kandyzowana skórka pomarańczy i cytryny

Niedługo święta, więc warto przygotować sobie różne dodatki do domowych wypieków. Tym razem jest to kandyzowana skórka pomarańczy i cytryny.

Składnika:
skórka z 3-4 pomarańczy/ 5 cytryn
1 szklanka cukru
3/4 szklanki wody
słoiczki ze szczelnym deklem

Skórkę obieramy tak, aby nie było białej części, następnie kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem przygotowujemy wodę z cukrem. Wodę zagotowujemy tak, aby rozpuścił się cukier. Dodajemy skórkę i gotujemy tak długo, aż woda odparuje i zrobi się gęsty syrop. Skórka będzie wtedy pół przezroczysta. Warto skórkę rozłożyć na papierze do pieczenia i odczekać, aż ostygnie i osuszy się. Wtedy przekładamy do słoiczków. Gotowe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz