poniedziałek, 2 lutego 2015

Zupa krem z pieczarek


1/2 kg pieczarek
1 duża cebula
1 mała marchewka
1 duży ziemniak
sól, pieprz
szczypiorek
1 łyżeczka jogurtu typu greckiego
1 łyżka masła
1 litr bulionu

Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki można obmyć, ewentualnie obrać ze skórki, jak jest nieładna. Kroimy na ćwiartki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego ziemniaki i pokrojoną w talarki marchewkę.
Na patelni roztapiamy masło, na którym zeszklimy cebulę. Dodajemy do cebuli pokrojone pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy do zrumienienia. Kiedy kartofle i marchewka zmiękną w bulionie, dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami. Gotujemy ok. 5 minut. W międzyczasie do jogurtu dolewamy trochę gorącego bulionu i mieszamy, aby nie było grudek. Teraz zupę miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy jogurt wymieszany z bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego.


1 komentarz: