niedziela, 1 lutego 2015

Pieczone żeberka

Zapraszam na wykonanie żeberek na niedzielny obiad.  Dobre mięso i zestaw przypraw uczynią ten obiad iście królewskim. Żeberka pieczone z nutą słodyczy - pyszne. Oto przepis.

Składniki
1 duże żebro kąt (trójkąt)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki miód
100 ml oliwy
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka zioła prowansalskie
papryka czerwona słodka
1 łyżeczka jarzynki
1/2 łyżeczki marynaty staropolskiej

Żebro pociąć na paski. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę w kostkę. Do naczynia wlać oliwę i dodać: czosnek, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, miód, sos sojowy,  zioła prowansalskie, paprykę czerwoną, jarzynkę. Dokładnie wymierzać i gotową marynatę wylać na mięso. Dokładnie wymieszać. Przykryć miskę o odstawić do lodówki na dobę. Następnego dnia żebra włożyć do rękawa do pieczenia. Można dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki. Piec w temp.180st.C ok. 1 1/2 godziny. Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz