środa, 18 lutego 2015

Filet z mintaja w sosie na ostro

W związku z postem przedstawiam pomysł na szybki obiad. Ryba w przepysznym sosie na ostro.

Składniki:
500 gram mrożonego fileta z mintaja (może być inna ryba)
50 gram masła
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki harissy lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
zioła prowansalskie

Filety dzielimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Następnie filety kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Po 5 minutach obracamy filety na drugą stronę dodajemy harissę (lub ostrą paprykę). Dusimy jeszcze ok. 3-5 minut. Z mrożonego fileta powstaje woda, która z połączeniu z innymi składnikami tworzy pyszny sos. Jeżeli ktoś chce, może zdjąć gotowe filety z patelni, a sos zredukować. Smacznego




2 komentarze:

  1. Ja z harissą lubię wszystko, niestety mój Mąż nie i tu jest dylemat...

    OdpowiedzUsuń