niedziela, 8 lutego 2015

Bezy

Po ostatnim wypieku faworków pozostały mi białka. Aby się nie zmarnowały, postanowiłam zrobić bezy. Mogłoby się wdawać, że zrobienie bezy jest trudne, ale to mit - wystarczą odpowiednio ubite biała z cukrem, odpowiednia temperatura w piecu i trochę czasu. Oto składniki:
4 białka
200 gram cukru
szczypta soli.

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Cukier musi się rozpuścić. Gdy białka będą dobrze ubite, przekładamy masę do szprycy cukierniczej i formujemy bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanej formy wychodzą dwie duże blachy, które pieczemy równocześnie. w piekarniku nagrzanym do temperatury 110st.C - 80-90 minut - funkcja termoobieg. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bez w piecu, aż ostygną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz