czwartek, 26 lutego 2015

Barszcz biały

Składniki:
kiełbasa biała surowa (ok. 4 pętka) - przepis tutaj
1 szklanka barszczu białego (lub żuru)
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
2 liście laurowe
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
jajko na twardo
majeranek
sól, pieprz

1 litr wody zagotować.  Zmniejszamy gaz i dopiero po chwili wrzucamy kiełbasę. Gotujemy ok. 25-30 minut, nie doprowadzając do wrzenia (temp. wody ok. 80 st.C). Podczas parzenia dodajemy ok. 2 płaskich łyżeczek soli, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cebulę w całości i czosnek.Po tym czasie wyciągamy kiełbasę, zaś garnek zdejmujemy z ognia. Wlewamy barszcz i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem wedle uznania. Gotujemy jeszcze chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy z jajkiem na twardo i kawałkami parzonej kiełbasy. Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz