czwartek, 29 stycznia 2015

Udka w sosie na słodko

Składniki:
2 udka z kurczaka
1 papryka czerwona
2 duże cebule
szczypiorek
sól, pieprz
rozmaryn
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny w ziarenkach
smalec

Oddzielić udo od pałki. Lekko posolić. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu i podsmażyć na złoty kolor mięso. W osobnym garnku gotujemy ok 1 litra wody. Solimy, dodajemy 2 liście laurowe, 2-3 ziarenka angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Gdy mięso się podsmaży, wkładamy do gotującej się wody. Cebulę kroimy na pół krążki i podsmażamy na złoty kolor na tej samej patelni. Dodajemy do garnka. Paprykę kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do mięsa. Gotujemy ok. 35-45 minut na małym ogniu. Kurczak ładnie przejdzie słodkim smakiem papryki i cebuli. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz