piątek, 9 stycznia 2015

Tort miś z bitą śmietaną i lukrem plastycznym


Tort ten powstał kiedy moja córeczka Ola skończyła 2 lata. Miało to miejsce rok temu. Była to moja pierwsza próba pracy z lukrem plastycznym. Muszę się przyznać, że nie wyszło idealnie, bo nie sądziłam, że lukier tak szybko wysycha, ale postanowiłam przedstawić moją pierwszą pracę. Dziś mam większe doświadczenie z tym "materiałem", więc w niedalekiej przyszłości podzielę się moimi pomysłami.

Biszkopt: (na okrągłą formę średnicy 21-22 cm)
4 jajka
niepełna szklanka cukru
niepełna szklanka mąki pszennej
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach, aż cukier się rozpuści. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Kiedy jajka z cukrem ubiją się, zmniejszamy obroty malaksera do minimum i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem. Pieczemy w temp. 170 st.C ok. 35-40 minut (patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone)
Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy nasączamy schłodzonym ponczem (3/4 szkl. wody zagotowujemy z cukrem i dodajemy sok z połowy cytryny.Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy)

Krem budyniowy śmietankowy
Składniki:
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru)
750 ml mleka
200 gram miękkiego masła
1/4 szklanki cukru pudru

500 ml mleka zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W 250 ml mleka rozrabiamy budynie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, odstawiamy garnek na bok i wlewamy rozrobiony budyń. Mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy ponownie budyń. Cały czas mieszamy energicznie, aby nie przypalić. Kiedy masa się zagotuje odstawiamy na bok do przestudzenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Kiedy budyń ostygnie, stopniowo dodajemy go do masła i dalej miksujemy. Ważne, aby krem był jednolity.
Rada: jeśli zrobią się grudki można dodać 2 łyżki mleka i zamieszać.

Lukier plastyczny
Służy do ozdobienia tortu. Do zabarwienia używamy barwników spożywczych (w proszku lub w formie żelu)
Składniki:
800 gram cukru pudru (dodajemy stopniowo, ponieważ może wystarczyć  mniejsza ilość)
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
50 ml gorącej wody

Do szklaneczki wlewamy gorącą wodę. Dodajemy do niej żelatynę - mieszamy dokładnie, aż się rozpuści. Następnie dodajemy glukozę i też mieszamy. Na blacie wysypujemy cukier puder (ok. połowy porcji). Wlewamy zawartość ze szklaneczki i zagniatamy, podsypując cukrem pudrem. Gotową masę można barwić.
Ważne: kiedy mamy już wyrobioną masę trzeba pamiętać, aby zawinąć w folię spożywczą, ponieważ szybko wysycha.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz