czwartek, 22 stycznia 2015

Śledź w śmietanie

Składniki:
5 płatów śledziowych
400 gram śmietany 18 % ( w wersji light może być jogurt typu greckiego)
3 duże cebule
sól, pieprz
majeranek

Płaty śledziowe moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie kroimy na 2-3 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na ok. 0.5 cm krążki. Pokrojoną cebulę zalewamy wrzątkiem. Po 20 sekundach odlewamy wodę (wrzątek powoduje że cebula traci swoją ostrość i nadal jest chrupiąca). Do pokrojonych śledzi dodajemy śmietanę i cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy majeranek (ok. 2-3 łyżek). Całość mieszamy i odstawiamy na  2 godziny, aby całość przeszła smakiem. Podajemy z kartofelkami. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz