czwartek, 29 stycznia 2015

Sałatka z pieczarkami i selerem naciowym

Ta sałatka należy do jednych z moich ulubionych. Uwielbiam smak pieczarek pod każdą postacią: mogą być smażone na maśle, nadziewane lub jako farsz do mięsa. Tym razem przedstawiam je pod postacią pysznej sałatki.

Składniki
1/2 kg pieczarek
2 łodygi selera naciowego
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
szczypiorek
sól, pieprz
1 łyżka jogurtu typu greckiego
2 łyżki majonezu

Pieczarki myjemy. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy 15 minut. Następnie odlewamy wodę. Jak ostygną kroimy w drobną kosteczkę i odsączamy na sitku. Jajka obieramy i  ścieramy na jarzynowej tartce. Seler naciowy kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek kroimy. Wszystkie warzywa wkładamy do jednej miski. Dodajemy jogurt i majonez, solimy i pieprzymy. Delikatnie mieszamy. Gotowe. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz