niedziela, 4 stycznia 2015

Rogaliki z marmoladą

A oto przepis na rogaliki z marmoladą. Nadziać można również serem czy też dżemem -wedle uznania.
Składniki:
1 kg mąki
5 dkg drożdży
15 łyżek mleka
1 kostka margaryny
2 jajka
2 łyżeczki cukru

Do nadziania marmolada (w tym przypadku wieloowocowa)
Na wierzch lukier lub cukier puder do posypania

Dokładnie wyrobić wszystkie składniki i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Wyciąć trójkąty. Na każdy nałożyć marmoladę od najszerszej strony trójkąta i zwinąć. Ukształtować na rogaliki. Tak przygotowane rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w temp. 170 st.C





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz