niedziela, 11 stycznia 2015

Pizza

Lubię pizzę na cienkim spodzie. Najlepsza jest z moimi ulubionymi dodatkami i sosami.
Składniki na spód pizzy (na placek wielkości ok. 40 cm)
1 1/2 szkl.mąki
75 gram drożdży (3/4  paczki)
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
1/2 szkl.ciepłej wody

Dodatki:
sos pomidorowy
20 dkg startego żółtego sera
przesmażone pieczarki z cebulą
plastry salami
pokrojona w krótkie paski papryka czerwona
kukurydza konserwowa
oregano



Mąkę przesiewamy, wsypujemy do miski i na środku robimy dziurę. Do tego otworu dodajemy pokruszone drożdże, cukier, oliwę, sól. Mieszamy i partiami dodajemy wodę. Gdy ciasto wyrobimy na jednolitą masę, formujemy kulę, przykrywamy miskę  i odstawiamy do ciepłego miejsca na 30 min.

Blachę smarujemy oliwą i posypujemy mąką. Po upływie 30 minut ciasto wałkujemy na blasze w formie cienkiego koła. Smarujemy sosem pomidorowym (przepis tutaj). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Smarujemy cały placek sosem pomidorowym.  Posypujemy serem żółtym, dodajemy pieczarki z cebulą, następnie salami, paprykę, kukurydzę. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym i na koniec oregano. Pieczemy w tem. 220 st.C 15 minut. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz