poniedziałek, 12 stycznia 2015

Pączek z dziurką/ Pączek hiszpański

Znany również pod nazwą pączek hiszpański. Uwielbiany przez moją 3-letnią córcię Olę i przeze mnie. Często gości na naszym stole. Przepis mam od mojej przemiłej sąsiadki - również Ani.



Składniki:
1 czubata szkl. mąki;
10 dag masła;
1 szkl. wody;
szczypta soli;
4 jajka;
szczypta proszku do pieczenia;
olej do smażenia ok. 1 l


Lukier:
1 szkl.cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki wody
Całość dokładnie mieszamy. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać troszkę wody.

Wykonanie:

Wodę z masłem zagotowujemy. Dodajemy sól. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby masa nie przywarła do spodu garnka. Następnie garnek odstawiamy, aby masa przestygła.  Później dodajemy proszek do pieczenia i jajka. Wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok. 7x7 cm. Ciasto nanosimy szprycą każdy papierek.  Olej rozgrzewamy (musi być dobrze rozgrzany- można zrobić test ziemniaka).  Gniazdka wkładamy papierem do góry. Papier łatwo odchodzi od ciasta. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po przestygnięciu gniazdka moczymy w lukrze. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz