piątek, 2 stycznia 2015

Muffinki biszkoptowe z kawałkami czekolady

Przepisów na muffinki jest mnóstwo. Mój sposób przyrządzenia nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi muffinkami. Wymyślony na szybko tuż przed Sylwestrem zrobił przy stole furorę. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem.

Składniki na tackę z 12 muffinkami
2 jajka 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czekolada o smaku toffi
1 czekolada mleczna
kolorowa posypka


Ciasto miksujemy tradycyjnie jak biszkopt (jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach, aż potroi swoją objętość). Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Jak masa jajeczna będzie gotowa, zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wlewamy do formy muffinkowej (wypełniamy do 1/2 objętości). Całą tabliczkę czekolady o smaku toffi i 1/3 czekolady mlecznej kroimy i dodajemy do ciasta. Pieczemy w temperaturze 170 st.C ok. 35 min. Patyczkiem sprawdzamy czy muffinki są upieczone. Czekamy jak ostygną.

Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i oblewamy wierzch muffinek. Na koniec dodajemy posypkę. Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz