wtorek, 20 stycznia 2015

Jajka myszki

 Składniki:
5 jajek
szczypiorek
rzodkiewki
zele angielski
pieprz czarny w ziarenkach

Każde dziecko chętniej zje, jak podamy mu jedzenie w ładnej oprawie. Proponuję wykonanie myszek - świetna przekąska chociażby na przyjęcie urodzinowe naszej pociechy.

Przygotowanie:
Jajka myjemy, wkładamy do zimnej wody, dodajemy odrobinę soli i zagotowujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Odmierzamy 8 minut. Po tym czasie odlewamy wrzątek i zalewamy zimną wodą, aby zakończyć proces "gotowania". Mamy idealnie ugotowane jajka na twardo z pięknym żółtkiem.
Kiedy jajka ostygną obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół. Układamy na dużym talerzu żółtkiem do spodu. Z pieprzu robimy oczka, nosek z ziela angielskiego. Szczypiorek przycinamy do odpowiedniej długości i robimy wąski. Rzodkiewkę kroimy na plasterki, zaś plasterki dzielimy na pół. Z nich robimy uszy myszce. Odcinamy ogonki z rzodkiewek i przerabiamy na ogonki naszych uroczych myszek. Gotowe -smacznego :)


3 komentarze:

  1. Zabawne jajka na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super jajeczka, szczególnie dla małych niejadków
    Wygląda przepysznie! !

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadza się, dziecko chętniej je jak posiłek wygląda ciekawie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń