sobota, 31 stycznia 2015

Golonka pieczona

Dla mięsożerców to dobra propozycja podania golonki. Zapraszam do gotowania.

Składniki:


golonka bez kości ok. 1 kg
2 duże cebule
sól, pieprz
oliwa
100 ml wody
1 łyżka smalcu

Składniki na sos:
1/2 szklanki oliwy
rozmaryn

słodka papryka w proszku
2 liście laurowe
2 ziarenka angielskie
 2 ząbki czosnku
pieprz kolorowy mielony
1 łyżka miodu
Czosnek pokroić. Wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i wymieszać.


Golonkę opalić na gazie, aby pozbyć się szczeciny. Następnie pokroić na kilka części (wielkości małej pięści). Oprószyć obficie solą i pieprzem. Wlać 2 łyżki oleju i wymieszać. Po ok. 20 minutach rozgrzać smalec na patelni i opiec kawałki dość mocno. Do żaroodpornego naczynia wsypać pokrojoną grubo cebulę.  Na nią wyłożyć usmażone kawałki mięsa. Polać sosem. Wlać 100 ml wody i zapiekać 1 godzinę w temp. 180 st.C





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz