środa, 14 stycznia 2015

Faszerowany udziec z indyka

Składniki:
Udziec z indyka ok. 1.5 kg

Marynata:
Oliwa
sól pieprz
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
papryka czerwona słodka


Farsz:
1 pierś z kurczaka
1/2 świeżej papryki czerwonej
4 pieczarki
1 cebula





Udziec z indyka dokładnie myjemy. Trybujemy.


Następnie mięso rozbijamy.


Kolejnym etapem jest przyprawienie. Dokładnie mieszamy w marynacie. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do następnego dnia. Mięso powinno pozostać w marynacie na co najmniej 12 godzin.


Dnia następnego faszerujemy.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Przesmażamy krótko i solimy. Pierś z kurczaka i paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy na udziec.  Dokładnie zawijamy. W niektórych miejscach warto zaszyć nitką i owinąć aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.


Pieczemy ok. 1.5 godziny w temp. 200 st.C

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz