sobota, 10 stycznia 2015

Deser kawowy z liczi

Liczi jest zwane inaczej chińska śliwką. Pod skorupka znajduje się słodki przezroczystoperłowy miąższ. Postanowiłam przygotować go z kawowym kremem.

Składniki kremu (porcja na 4 deserówki wielkości literatek):
250 gram serka mascarpone
4 łyżki jogurtu naturalnego (może być typu greckiego)
2 łyżki cukru pudru
wywar z kawy (łyżeczka kawy rozpuszczalnej zaparzona w 20 ml wody)

Dodatkowo:
pokruszone ciasteczka owsiane
orzechy włoskie
liczi

Wykonanie kremu:
Serek, jogurt i cukier puder dokładnie mieszamy (można mikserem). Dodajemy wywar z kawy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

W deserówkach układamy warstwy w tej kolejności:
pokruszone ciasteczka - krem kawowy - pokruszone ciasteczka - pokrojone liczi - krem kawowy. Na wierzchu posypujemy orzechami i kładziemy połówki liczi. Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz