niedziela, 7 grudnia 2014

Zawijaniec makowy / Makowiec

Zbliżają się święta. Stąd też przedstawiam Wam mój przepis na pyszny zawijaniec makowy.

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
3/4 paczki drożdży
mała śmietana
3 łyżki cukru
100 gram margaryny

Mąkę przesiewamy. Wcześniej wyjętą z lodówki margarynę kroimy i łączmy z mąką.  Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Odstawiamy.

Masa makowa:
Można użyć gotową. Ja jednak robię sama.
2-3 szklanki maku
1/2 paczki masła
Skórka z pomarańczy
Miód (wedle uznania - ok. 3-4 łyżek)
Bakalie (orzechy, suszone morele, suszona żurawina, rodzynki)

Mak gotujemy w mleku przez 30 minut. Następnie odsączamy na sitku. Mielimy w maszynce dwa razy. Zmielony mak wkładamy do rondelka. Dodajemy masło, roztapiamy na małym gazie. Mieszamy cały czas. Dodajemy bakalie i skórkę pomarańczy. Na końcu dodajemy miód. Czekamy aż masa wystygnie.

Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta - szerokość ma być taka, jak wymiar naszej foremki. Na rozwałkowanym cieście rozkładamy połowę naszej masy. Zawijamy tak, aby koniec zawiniętego ciasta był pod spodem. Boki ciasta zawijamy również pod spód. Gotowe rolady owijamy papierem do pieczenia (w miarę ciasno). Wkładamy do wąskich foremek. Pieczemy 40 min. w temp. +180 st.C











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz