poniedziałek, 29 grudnia 2014

Babeczki kruche spody

Babeczki to idealny deser na różne okazje. Można nadziać dowolnym kremem i ozdobić wszelkimi dodatkami. Cieszą oko i smakują rewelacyjnie. Po upieczeniu spodów można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu nawet tydzień.

Składniki:
2 szklanki mąki
5 łyżek cukru pudru
paczka cukru waniliowego
spora szczypta soli
200g masła
1 jajko


Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym  i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Ugniatamy, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę.. Na koniec dodajemy jajko, aż ciasto będzie jednolite. Owijamy je folią spożywczą i kładziemy do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4mm. Szklanką nieco większą niż średnica foremek na babeczki wycinać kółka. Gotowe kółeczko wkładamy do foremki i przygniatamy drugą foremką. Dno nakłuwamy widelcem. Ostawiamy do lodówki na 15 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Pieczemy 15-18 minut.
Uwaga: ciasto ma tendencję do kurczenia się podczas pieczenia, więc dobrze mieć dość wysokie foremki.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz