środa, 24 grudnia 2014

Śledzik w zalewie czerwonej

Kolejna odsłona śledzika. Bardzo efektowny wygląd, a smak wyśmienity.
Składniki:
2 płaty śledziowe
4 średnie czerwone cebule
20 ml soku z buraków
1 łyżka octu balsamicznego
100 ml oliwy z oliwek
100 ml oleju rzepakowego
rozmaryn, zioła prowansalskie


Śledzie najpierw moczymy (ok. 4 godzin, w zależności jak bardzo są słone). Kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do śledzi. Do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, olej, ocet balsamiczny, sok z buraków i dokładnie mieszamy. Dodajemy do śledzi. Na koniec dodajemy przyprawy: rozmaryn i zioła prowansalskie. Ilość jest uzależniona od tego, jak bardzo mają być aromatyczne nasze śledzie. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby smaki się połączyły. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz