niedziela, 7 grudnia 2014

Piernik staropolski

Przepis ten zaczerpnęłam od mojej przemiłej sąsiadki. Sam skład tego piernika już powoduje u mnie chęć zjedzenia nawet surowego ciasta. Postanowiłam w tym roku taki właśnie upiec.

Składniki:
 1/2kg miodu
1,5 szkl. cukru
25 dag masła
1 kg mąki
3 jaja
3 płaskie łyżeczki sody
0,5 szklanki mleka
0,5 łyżeczki soli
2-3 torebki przyprawy do pierników  
Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku. Mieszamy cały czas, aby składniki się nie przypaliły. Jak składniki się rozpuszczą, pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie do masy dodajemy na przemian jajka, przesianą mąkę z solą, przyprawę do pierników i sodę rozpuszczoną w mleku. Wszystko dokładnie mieszamy. Zarobione ciasto przekładamy do emaliowanego lub kamiennego naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-6 tygodni w chłodne miejsce. Pieczemy na tydzień przed świętami.
Ciasto można piec na dwa sposoby:
- w keksówkach
- 2-3 placki w dużej blaszce (czas pieczenia to ok. 15-20 min. w zależności od grubości i wielkości). Po przestygnięciu upieczonego ciasta przekładamy go ciepłymi powidłami śliwkowymi. Jak ktoś lubi to może do powideł dodać bakalie. Następnie przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy i czekamy do świąt, aż skruszeje. Piernik polewamy czekoladą albo lukrem. Ozdabiamy wedle
uznania.



Piernik wykładamy do foremki na grubość 3-4 cm (2 blachy). Czas pieczenia: 50-60 min.- temp. 180st.C)

Polecam ten przepis każdemu kto uwielbia smak prawdziwego piernika. :)
Pierniczki z tego przepisu znajdziecie tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz