sobota, 13 grudnia 2014

Piegusek

Ciasto bardzo smaczne i niezwykle proste w wykonaniu. Nuta cytryny nadaje mu wyjątkowego smaku.

Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
1/2paczka prawdziwego masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki maku
1 szklanka mleka
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
szczypta soli
gałka muszkatołowa (ok. 1/3 łyżeczki)

Jajka obijamy z cukrem, do momentu aż rozpuści się cukier (masa powinna potroić swoją objętość). Dodajemy kolejne składniki: przesianą mąkę z proszkiem, masło, mleko, mak, skórkę z cytryny, sól i gałkę muszkatołową. Pieczemy w tortownicy o średnicy 21 cm - 180 st.C 55-60 minut.
Ja ciasto ostygnie nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków i polewamy ponczem (1/4 szklanki soku z cytryny zagotowujemy z 1/4 szklanki cukru. Czekamy aż ostygnie). Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz