wtorek, 30 grudnia 2014

Krem pomarańczowy

Kiedy pierwszy raz zrobiłam ten krem, byłam pod ogromnym wrażeniem smakowym. Naprawdę pyszny i  orzeźwiający smak. To idealny krem do wypieków.

Składniki
1 białko
70 gram cukru
110 gram masła (temperatura pokojowa)
sok z małej pomarańczy (ewentualnie można jeszcze dodać skórkę z pomarańczy)

Białko ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy cukier. Naczynie z białkiem umieszczamy w kąpieli wodnej, aż  cukier się rozpuści - ma powstać dość sztywna masa. Następnie naczynie z bezą zdejmujemy z kąpieli wodnej i ubijamy nadal, aż miska się ochłodzi. Masło do bezy dodajemy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy. Krem przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz