niedziela, 28 grudnia 2014

Jajka faszerowane pieczarką

Składniki:
5 jajek
3 duże pieczarki
szczypiorek
majonez
sól i pieprz

Sposób gotowania jajek na twardo odziedziczyłam po mojej teściowej. Jajka myjemy, wkładamy do zimnej wody, dodajemy odrobinę soli i zagotowujemy. Kiedy jajka zaczną wrzeć, wyłączamy gaz      i przykrywamy garnek pokrywką. Odmierzamy 8 minut. Po tym czasie odlewamy wrzątek i zalewamy zimną wodą, aby zakończyć proces "gotowania". Mamy idealnie ugotowane jajka na twardo z pięknym żółtkiem.

Pieczarki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut. Po tym czasie kroimy w drobną kostkę i odsączamy.

Jajka obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy pokrojone pieczarki, szczypiorek, sól, pieprz i majonez. Dokładnie mieszamy. Gotową masę wkładamy w miejsce żółtek. Na koniec posypujemy dla dekoracji szczypiorkiem. Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz