wtorek, 30 grudnia 2014

Krem budyniowy śmietankowy

Składniki:
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru)
750 ml mleka
200 gram miękkiego masła
1/4 szklanki cukru pudru


500 ml mleka zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W 250 ml mleka rozrabiamy budynie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, odstawiamy garnek na bok i wlewamy rozrobiony budyń. Mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy ponownie budyń. Cały czas mieszamy energicznie, aby nie przypalić. Kiedy masa się zagotuje odstawiamy na bok do przestudzenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Kiedy budyń ostygnie, stopniowo dodajemy go do masła i dalej miksujemy. Ważne, aby krem był jednolity.
Rada: jeśli zrobią się grudki można dodać 2 łyżki mleka i zamieszać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz