poniedziałek, 29 grudnia 2014

Orzechy

Jest to jeden z moich ulubionych deserów. Wykonanie orzeszków jest dość pracochłonne, ale efekt wart poświęconego czasu i wysiłku. Jeśli posiadacie maszynkę lub patelnię do robienia orzeszków zapraszam do pracy.

Składniki na orzeszki:
3 szklanki maki pszennej
250 gram margaryny
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
1 płaska łyżeczka sody

Składniki na krem:
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez dodatku cukru)
750 ml mleka
200 gram miękkiego masła
1/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie orzeszków
Sodę sparzyć w 2-3 łyżkach wrzątku. Z podanych składników dobrze wyrobić ciasto (można ręcznie lub w malakserze).  Z ciasta ulepić kuleczki wielkości większego orzecha laskowego. Maszynkę do orzechów dobrze rozgrzać. Kulki włożyć do foremek i zapiekać kilka minut. Mają być w jasnym złotym kolorze. Zdejmujemy ostrożnie patyczkiem do szaszłyków. Teraz nasze orzeszki muszą się ostudzić.

Czas na krem
500 ml mleka zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W 250 ml mleka rozrabiamy budynie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, odstawiamy garnek na bok i wlewamy rozrobiony budyń. Mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy ponownie budyń. Cały czas mieszamy energicznie, aby nie przypalić. Kiedy masa się zagotuje odstawiamy na bok do przestudzenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Kiedy budyń ostygnie, stopniowo dodajemy go do masła i dalej miksujemy. Ważne, aby krem był jednolity.
Rada: jeśli zrobią się grudki można dodać 2 łyżki mleka i zamieszać.

Kiedy orzeszki już ostygną, wypełniamy kremem płasko, aby nie wypływał podczas składania połówek. Smacznego :)







1 komentarz: