poniedziałek, 15 grudnia 2014

Łazanki

Wiem, że w sklepie makaronów jest mnóstwo - do wyboru, do koloru. Jednak od lat łazanki na święta są w moim domu robione ręcznie. Nauczyła ich mnie moja teściowa. Może ktoś jeszcze spróbuje mojego przepisu.

Składniki
W zależności od tego, ile gości będzie na wigilii - ilość potrzebna do zupy grzybowej i do makiełek:
garstka mąki pszennej na osobę do zupy + pół garstki mąki  do makiełek
2-3 żółtka
1 całe jajo
ciepła woda dobrze osolona

Mąkę przesiewamy i robimy na środku dziurkę. Dodajemy jajko, żółtka i mieszamy. W małych ilościach dolewamy wody. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być zwarte (podobne do pierogowego). Wałkiem  formujemy placki. Musimy odczekać, aż trochę wyschną. Następnie gotowy placek bardzo grubo posypujemy mąką, aby podczas krojenia łazanki się nie skleiły. Kroimy na ok. 1,5 - 2 cm paski. Kładziemy paski jeden na drugi i kroimy po ukosie, aby powstały nasze łazanki. Gotowe łazanki rozkładamy na duże blasze i prze kilka dni suszymy. Kilka razy dziennie mieszamy nasze kluseczki, aby równomiernie wyschły. Jak się ususzą chowamy do dużego pojemnika, gdzie będą leżakować do świąt.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz